Cancerul mamar
Cancerul mamar
Corpul este alcătuit din organe şi ţesuturi. La rândul lor acestea sunt alcătuite din celule.
Cancerul este o boală a acestor celule. Deşi se prezintă diferit şi au funcţii diferite, reproducerea şi repararea celulelor se face pe anumite căi ordonate şi controlate. Este posibil ca în anumite situaţii acest proces să scape controlului şi celulele să se dividă (înmulţească) anarhic (necontrolat) şi continuu, formând tumori. Tumorile pot fi benigne (bune) şi maligne (rele). Tumorile benigne sunt alcătuite din celule care nu se răspândesc în alte părţi ale corpului, dar pot produce presiuni asupra organelor şi ţesuturilor din jur după ce au crescut local.
Cancerul mamar se vindeca
Celulele din tumorile maligne, sau canceroase au capacitatea de a se răspândi în organul de origine, şi dacă nu sunt tratate, îl pot invada şi distruge. De multe ori celulele se desprind din tumora primară şi se răspândesc prin circulaţie în alte zone ale corpului, unde staţionează un timp, după care se pot dezvolta formând o tumoră secundară sau o metastază. Tumorile maligne nu prezintă toate aceeaşi gravitate, ele fiind cunoscute în popor sub formă de tumora femeiască sau bărbătească.
Cauzele cancerului de sân nu sunt complet elucidate dar este cert că anumite femei par să fie la un risc crescut pentru apariţia bolii.Vindecarea cancerului mamar este foarte efficinta cu vitamina B17
Cancerul mamar – Riscul
Femei cu istoria familială a cancerului de sân, ovar sau colon la rudele de prim grad: mama, sora, fiica;
Femeile care nu au avut copii, sau au avut prima sarcină la termen la o vârstă târzie, peste 30 de ani, femei care nu au alăptat.
Femeile a căror ciclu menstrual a debutat precoce, la 12 ani sau mai precoce şi a căror menopauză s-a instalat tardiv, peste 50 de ani.
Femeile supraponderale, obeze, care consumă alimente bogate în grăsimi animale
Utilizarea anticoncepţionalelor şi riscul cancerului mamar este o întrebare încă nerezolvată pe deplin. Dar este cert că utilizarea lor la o vârstă tânără, un timp îndelungat (peste 5 – 8 ani), împiedică apariţia primei sarcini la termen fenomen ce pare că ar proteja femeia de apariţia cancerului mamar. Pe de altă parte, compoziţia actuală a contraceptivelor orale, prin dozele mici de estrogeni şi progesteroni, nu numai că nu este dăunătoare, dar le face utile în tratament cancer benigne ale sânului.