La oricare organ omenesc poate aparea cancerul, indiferent de varsta. O afectiune, care apare, cand celulele din epiteliul sau stroma ovariana incep sa se divida haotic, sa scape de sub controlul mecanismelor imune al organismului, si sa capete caractere de agresivitate, este cancer ovarian. Aceasta boala reprezinta a sasea cauza de cancer la femeile din Europa.

Este un cancer cu evolutie lenta, chiar asimptomatic, ceea ce ii permite sa evalueze fara ca sa fie depistat. Abia in stadiile tardive al bolii apar simptomele de cancer ovarian, atunci, cand boala deja este extinsa. Cancerul ovarian in general este diagnosticat la aproximativ un an de la debut, iar simptomele aparute sunt determinate in principal de efectul compresiv, pe care incepe sa il aiba tumora asupra structurilor din jur.

Printre aceste se numara durerea lombara, abdominala, indigestie, greturi, constipatie sau diaree, hemoragii vaginale anormale, durere in timpul actului sexual, astenie, tulburari urinale, scadere in greutate si dificultate in respiratie. Daca cineva este diagnosticat cu cancer ovarian, va urma tratamente traditionale, dar exista si alternative, de exemplu tratamentul pe baza de vitamina B17.

Dar trebuie stiut, ca depistat precoce, cancerul ovarian poate fi vindecat in totalitate. Intre cauzele acestei boli trebuie amintite antecedente familiale, varsta inaintata, nuliparitatea, debutul precoce al ciclului, adica sub 12 ani, si instalarea tardiva a menopauzei, infertilitatea, administrarea terapiei hormonale de substitutie sau al estrogenilor.